Gynekologie - MUDr. Karel Přibyl spol. s r.o.

Problematika lidských papillomavirů – gynekologická onemocnění:

23.04.2009 22:19

 

 Co to vlastně je?

 

Papillomaviry jsou malé nádorové DNA viry, patří do čeledi Papovaviridae. Existuje více než 100 typů lidských papillomavirů (human papillomavirus – HPV) a z nich více než 30 jich atakuje genitální trakt. Tyto viry infikují buď epiteliální (slizniční) buňky nebo kožní buňky. Podle svého nádorového potenciálu se dělí ještě na nízko- (low risk – LR) nebo vysoce – (high risk – HR) rizikové typy. Do tkání (epitelu nebo kůže) se dostávají přes mikrotraumata (např. při pohlavním styku) nebo přímým kontaktem v místech přechodu epitelů – typicky oblast děložního čípku. HPV viry vyvolávají nezhoubné nádory – nejčastěji bradavice na rukou a nohou a condylomata accuminata, která jsou nejčastěji v oblasti genitálu a konečníku, ale také mohou být i v hrtanu a na hlasivkách.  Výzkumy potvrdily, že HPV viry jsou vyvolávajícím faktorem maligních nádorů, hlavně karcinomu čípku děložního za účasti dalších rizikových faktorů. Nejčastějšími typy HPV virů u karcinomů děložního čípku jsou typy 16, 18, 31, 33 a 45. Tyto viry se šíří pohlavním stykem, u dětí je možný přenos z matky během porodu, není vyloučena ani transplacentární infekce. Pokud se žena setká s těmito viry (a statistiky ukazují, že prakticky každá žena se nimi setká), tak infekce probíhá většinou bez příznaků a pokud je pacientka zdravá, tak organizmus viry odstraní. Ovšem mohou nastat a také nastávají situace, kdy imunitní systém na to nestačí a dojde k rozvoji infekce a buněčným nádorovým změnám. Je dobré vědět, že kondom proti těmto malým virům nechrání (např. ale virus AIDS – HIV je větší a přes mikropóry latexu kondomu neprojde).

Kožní typy HPV jsou 6 a 11, ty vyvolávají vznik genitálních bradavic – kondylomat. Zde je přenos hlavně kontaktem – skin to skin, tj. kůže na kůži.

 

Prevence, léčení:

 

V současné době je nejlepší ochranou očkování, vakcinace. Na trhu jsou 2 vakcíny, obě jsou účinné na onkogenní typy virů, ale jen jedna z nich má ještě účinnost proti virům genitálních bradavic – obě je možno aplikovat od 9 let až do 25 respektive 26 let věku. Nezáleží na tom,jestli pacientka už měla sex nebo ne, záleží na tom, aby měla vyšetřenou cytologii děložního čípku nebo provedenou detekci HPV virů některou z moderních metod a ta byla negativní. Poslední výzkumy ukazují, že vakcína (zvláště kvadriparentní, tj. ta na 4 druhy virů) má 100% účinek proti HPV před infekcí. Přesto ale i u těch, které se s infekcí již setkaly, je účinnost velice, v medicíně až neobvykle, vysoká.

Léčení již vzniklých lézí děložního čípku je dosud jen chirurgické, tj. provedení biopsie a následně konizace neboli plastiky čípku děložního. Důsledky plastik čípku pro nerodivší ženy mohou být hlavně v komplikacích při budoucím těhotenství. Léčení genitálních bradavic je také buď chirurgické (seškrabání, vyříznutí) nebo chemické, v současné době (pokud pomineme tradiční podophyllin) hlavně za použití imiqimodu v krému nebo fyzikálně zmražením tekutým dusíkem apod..což jsou metody dozajista bolestivé a nepříjemné.

 

Doporučení:

 

Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky, ve věku do 26 let se dát očkovat, při sexu s novým partnerem použít alespoň kondom.

 

Kontakt

MUDr. Karel Přibyl

pribykar@hbnet.cz

Kozí 206, 580 01 Havlíčkův Brod Ordinační hodiny - je nutné se objednávat, ale prosím pouze telefonem nebo osobně, ne mailem
Po: 7:30 - 16:30
Út: 7:00 - 12:00
St: 7:00 - 12:00
Čt: 7:30 - 16:30
Pá: 7:00 - 10:00

+420 569 425 000

Vyhledávání

Náš tým

MUDr. Karel Přibyl

Lékař        Tlf:+420 569 425 000 Email:pribykar@hbnet.cz  

Hana Petrů

Vrchní sestra a porodní asistentka                        Tlf:+420 569 425 000    Email:hankapetru@seznam.cz

MUDr. Iva Bělobrádková

Genetická poradna                Ordinace:  St  8 - 10h                Tlf:+420 731 692 711 objednání, výsledky  

Lia Slavíková

Porodní asistentka          Tlf:+420 569 425 000

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode